Astra2connect internet via de schotel

In een reportage van NOS Nieuwsuur gisterenavond werd onder de titel: ‘Platteland digitaal achterlijk gehouden’ aandacht besteed aan het gebrek aan breedband internet in de Nederlandse Afbeelding Hertzinger Internet via satellietbuitengebieden waar geen glasvezel- of kabelinternet beschikbaar is. Ook het AD had hier een artikel over onder de kop: ‘Leegloop platteland dreigt door slecht internet’.

Bij deze willen wij u er graag op attenderen dat er een goed alternatief beschikbaar is: internet via satelliet. De Nederlandse provider Hertzinger biedt sinds voorjaar 2013 deze dienst aan onder de naam Astra2Connect via de Ka-band.

De huidige systemen voorzien in een breedbandverbinding (op dit moment tot 20Mbp/s down en tot 2Mbp/s up) waarmee een volwaardige en betrouwbare breedband internetverbinding mogelijk is. Deze systemen zijn naast gebruik voor e-mail en surfen over het web, ook uitermate geschikt voor PIN-betalingen en als internetverbinding tijdens evenementen en festivals. Bovendien kan dezelfde schotel ook gebruikt worden voor TV-ontvangst en VoIP telefonie (beeldbellen).

Een groot voordeel van internet via satelliet systemen is dat zowel de ‘hardware’ als de abonnementen per direct beschikbaar en betaalbaar zijn; er is al een abonnement voor 29 euro per maand. Het dekkingsgebied bestrijkt een groot gedeelte van West-Europa. Naast de bewoners van buitengebieden zijn ook de recreatiemarkt en de agrarische sector een belangrijke doelgroep.

Overigens staat dit onderwerp ook politiek al op de agenda: Provinciale Staten Friesland heeft in april 2013 een motie aangenomen om internet via satelliet in te zetten teneinde heel Friesland aan te sluiten op breedband internet. Dit omdat het oorspronkelijke plan om alle Friese huishoudens aan te sluiten op glasvezel erg kostbaar is en de uitrol naar het buitengebied nog jaren op zich laat wachten. De Friese coalitiepartij FNP diende deze motie in waarbij breedbandinternet via de satelliet een oplossing kan vormen voor de ‘onrendabele’ buitengebieden. Hertzinger Internet is een van de partners in een pilot die is opgezet om deze mogelijkheid te verkennen en de ervaringen van de gebruikers in kaart te brengen.

Voor meer informatie: Astra2connect